Vuorella yöpyminen
Vuorella yöpyminen on hauska ja jännittävä kokemus, jollaisen eteen jokainen vuorikiipeilijä joutuu jossakin vaiheessa harrastustaan. Ei ole väliä, minkä kokoisella vuorella vaeltaa, leirin paikka on valittava tarkoin. Leiri tulee pystyttää vuoren loivalle sivustalle ja kiipeilijän on pyrittävä varmistamaan, ettei paikka ole liian tuulinen. Pahimmillaan vuorilla puhaltavat tuulet voivat viedä leirin mukanaan erityisesti korkeammissa korkeuksissa.
Aloittelijoiden on hyvä saada apua ammattilaisilta ensimmäisillä kerroilla. Jos leiriä lähtee pystyttämään ilman kokemusta, ei lopputulos useinkaan ole kovin hyvä. Teltan tulee olla sellainen, että se pystyy pitämään tuulen ja sateen ulkopuolella. Teltan voi vuorata ylimääräisellä vedenpitävällä kankaalla, jolloin teltan pysyminen kuivana on varmistettu. Myös makuupussiin tulee kiinnittää huomiota, sillä varsinkin öisin lämpötilat voivat laskea alhaisiin lukemiin. Jos kiipeilijä ei ole osannut varustautua oikeilla varusteilla, voivat seuraukset olla vakavat. Vuoriston lämpötiloja ei kannata koskaan aliarvioida. Päivällä aurinko voi paistaa niin lämpimästi, että t-paita ja shortsit riittävät vaatetukseksi. Yöllä tilanne on kuitenkin kokonaan toinen. Öinen lämpötila ja kylmä tuuli ovat vaarallinen yhdistelmä, joka myös aloittelijan tulee ottaa huomioon.
Ota mukaan runsaasti ruokaa ja vettä
Kaksi tekijää, joilla vuoristossa pysyy hyvässä kunnossa, ovat nesteytyksestä ja elektrolyyteistä huolehtiminen. Käytännössä tämä tarkoittaa siis vettä ja ruokaa ja niiden nauttimista säännöllisin väliajoin. Nesteen ja ruoan pitäminen tasapainossa auttaa ehkäisemään lihaskramppeja ja päänsärkyjä. Moni kiipeilijä kärsiikin kovista päänsäryistä varsinkin korkealla vuoristossa. Kun ilma ohenee, on happea hankalampi saada. Päänsäryt johtuvat tästä.
Vettä ja ruokaa tulee ottaa mukaan runsaasti. Varsinkin nesteessä ei saa säästellä, sillä ihminen ei pärjää pitkään ilman nestettä. Ruoaksi on hyvä tuoda helppoa kuivamuonaa, joka ei paina paljon. Kuivamuonaa voi valmistaa sopivissa paikoissa ja siitä saa yleensä kaikkia tarvittavia ainesosia. Myös erilaiset energiaa antavat välipalat sopivat hyvin kiipeilijöille. Näitä ovat esimerkiksi banaanit sekä pähkinät.
Varaudu tuulta ja aurinkoa vastaan
Vuoristossa tuulee aina. Sen vuoksi kiipeilijällä on hyvä olla mukanaan ylimääräistä köyttä, jolla voi sitoa paikoilleen lähes kaiken. Tuuli voi viedä helposti mukanaan teltan ulkopuolelle jätetyt tavarat, joten ne tulee sitoa kiinni. Osan tavaroista voi varmistaa siten, että vie ne telttaan. Tällaisia ovat kaikki tärkeimmät varusteet, kuten reppu. Tuuli voi yltyä nopeasti hurjaksi, joten kiipeilijän kannattaa aina varautua pitämään tavaransa tallessa.
Sama pätee aurinkoon. Monesti kiipeilijät eivät ymmärrä, kuinka polttava aurinko voikaan olla. Vaikka ympärillä olisi lunta ja lämpötila olisi pakkasen puolella, voi vuorilla polttava aurinko saada aikaan vakavia vahinkoja. Niitä vastaan voi varautua aurinkovoiteella. Aurinkovoidetta tulee levittää runsas kerros joka päivä, jotta kiipeilijä voi ehkäistä ihon palamista. Palanut iho on ikävä vaiva vuorilla, sillä kylminä aikoina pidetyt pitkähihaiset vaatteet hiertävät palanutta ihoa. Aurinkovoiteen suojakertoimen olisi hyvä olla mahdollisimman korkea. Auringonpistosta vastaan suojautuminen onnistuu kätevimmin hatun avulla. Vuorikiipeillessä on aina hyvä olla jonkinlainen päähine päässä suojaamaan päätä tuulelta tai auringolta. Kova tuuli voi aiheuttaa päänsärkyä, joka vaikeuttaa vuorilla etenemistä ja saa olon tuntumaan sairaalta.
Vuorikiipeilyyn valmistautuminen ja vuorilla yöpyminen vaatii paljon. Kun perusseikat ottaa huomioon, voi yöpymisestä tulla mukavaa.