Jääkiipeilyyn tarvittavat varusteet
Jotta jääkiipeilyn voi aloittaa, on kiipeilijän hankittava muutamia jääkiipeilyssä välttämättömiä varusteita. Yksi tärkeimmistä ovat jäähakut. Ne poikkeavat huomattavasti vuorikiipeilyyn sopivista hakuista. Moderneja hakkuja käytetään ilman leasheja, eli niistä siis pidetään itse kiinni koko ajan. Jäähakkujen varren tulee olla käyrä. Sillä voidaan estää rystysten osumia jäähän lyönnin aikana ja helpottaa pullistumien päälle lyömistä. Mitä suorempi hakun varsi on, sitä paremmin se sopii loivalla jäällä kiipeilyyn ja teknisempään kiipeilyyn. Jyrkälle jäälle soveltuvat hakut taas ovat erittäin käyriä, jotta hakulla pääsee iskemään hyvin hankaliinkin paikkoihin.
Jäähakuissa on perinteisesti myös vasara tai kaavin. Kaapimella voi tasoittaa jäätä vaikkapa jääruuvin asennusta tai varmistushyllyn kaivamista varten. Vasaralla taas voi lyödä pitoneja. Tosin tänä päivänä käytössä on myös hakkuja, joista ei löydy kaavinta tai vasaraa. Tällaiset hakut sopivat helpoille seinämille ja lyhyille kiipeilyreiteille.
Jääraudan valitseminen
Jääraudat jaotellaan yleensä kahteen kategoriaan. Vaellusrautoja käytetään jäätikkövaelluksilla. Niistä löytyy kaksi leveää etupiikkiä, joita käytetään lumessa kiipeämiseen ja jäätiköllä kävelemiseen. Jos kohteena on putouskiipeily, tulee raudoissa olla yksi tai kaksi kärkipiikkiä pystyssä. Kaksi kärkipiikkiä takaavat paremman tuen pehmeällä jäällä. Yhden piikin raudat taas sopivat loistavasti haastavaan kiipeilyyn, jossa tulee käyttää apuna virheetöntä tekniikkaa. Yksi kärkipiikki nimittäin rikkoo vähemmän jäätä ja se on myös tarkempi. Yhtä piikkiä suositellaan erityisesti helposti murtuvalle jäälle.
Jääraudat voidaan kiinnittää muutamalla eri tavalla. Täysautomaattiraudat ovat nopeat kiinnittää, sillä ne kiinnitetään kenkiin pikakiinnityksen avulla niin edestä kuin takaa. Pikakiinnikkeitä käytetään erityisesti putouskiipeilyssä. Puoliautomaattirauta taas sopii kengille, joista löytyy kiinnityspaikka ainoastaan takaa. Tällöin takana on pikakiinnike ja edestä löytyy niin sanottu kuonokoppa. Remmikiinnitteiset raudat taas sopivat kaikkiin mahdollisiin jalkineisiin. Ne käyvät aloittelijoille, mutta eivät sovellu ollenkaan putouskiipeilyyn.
Osta oikeanlaiset kengät ja kypärä
Jääkiipeilykenkien tulee olla lämpimät ja niistä tulee löytyä sopivat kiinnityspaikat jääraudoille. Helpointa on, jos kenkiin saa kiinni täysautomaattiraudat, sillä silloin kengissä voi käyttää kaikkia muitakin kiinnitystapoja. Kaikista tärkeintä kengissä on kuitenkin oikea koko ja mukavuus. Jääkiipeilyssä kengän tulee olla hieman isompi niin, että varpaat eivät osu kengän kärkeen. Jos kengät ovat liian pienet, kärkipiikeillä potkiminen voi käydä kivuliaaksi. Liian suuressa kengässä jalka pääsee liikkumaan vapaasti ja näin kulkeminen voi käydä hankalaksi. Varsinkin aloittelijan tulee kokeilla useita eri kenkiä, jotta niiden joukosta voi löytää omiin jalkoihin parhaiten sopivat.
Ilman kypärää ei pidä koskaan mennä harrastamaan jääkiipeilyä. Kiipeilyn aikana seinämältä tippuu aina vähintään jonkun verran jäätä, joten pää tulee suojata tarkoin. Sama pätee silmien suojaamiseen, sillä kiipeily käy hankalaksi, jos jäätä tippuu kiipeilijän silmille. Kiipeilijä voi ostaa visiirillisen kypärän, joka suojaa samalla silmät. Kypärän tulee olla napakan kokoinen, jotta se ei liiku päässä.